Отборът на Интер Турку стана шампион на Финландия за първи път в своята кратка 17-годишна история.

Това стана факт в неделя след изиграването на срещите от последния 26-и кръг, като Интер победи у дома Яро Пиетерсари с 2:0 и събра 54 точки.

Домакините излязоха напред в резултата още в шестата минута, когато халфът Севери Паянен се разписа с нисък удар от десет метра. Хърватинът Домагой Абрамович фиксира крайното 2:0 пет минути преди края на мача.

Конкурентите от Хонка можеха да се надяват на триумф само при грешка на тима от Турку, но днес отстъпиха с 2:3 при гостуването си на Мариехамн и завършиха на второ място с 50 точки.

Финландският Интер е основан през 1990 година от Стефан Хаконс, мениджър и директор на фамилна компания, след като синът му не бил одобрен от другите юношески отбори в града. За да не се разочарова момчето, баща му създал клуба и в първите две години съществували само детски и юношески тимове.

През 1992 година обаче тимът от Турку прави и мъжки състав, който се записва в регионалната лига. На следващата година тимът се изкачва във Втора лига, след като купува фалиралия тим от града Турун Товерит и заема мястото му.

През 1995 година Интер финишира първи във втора дивизия и за първи път влиза в елита на страната. Титлата на Финландия е първият сериозен успех след два полуфинала за местни купи.