Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова светът на футбола да се "пребори с расизма веднъж завинаги" по време на церемонията за награждаването на най-добрите играчи на ФИФА за годината.

Звездата на Барселона Лионел Меси пребори Върджил ван Дайк и Кристиано Роналдо за основния приз, докато американката Меган Рапиноу бе обявена за номер 1 при жените. Инфантино обаче се фокусира върху сериозния проблем с расизма по стадионите след няколко сериозни инцидента от началото на сезона, включително и през изминалия уикенд в Италия.

"Знам, че тази вечер е за празненство, но трябва да кажа нещо. Искам да го кажа тук, в моята родина Италия. Вчера отново бяхме свидетели на инцидент с расизъм в италианското първенство. Това вече е недопустимо - трябва да го кажем, трябва да кажем "не" на расизма в каквато и да е форма. Не на расизма във футбола и не на расизма в обществото. Но не трябва само да го казваме, трябва да се борим срещу расизма, да го преборим веднъж завинаги, както в Италия, така и в останалия свят", заяви Инфантино от трибуната по време на церемонията.