Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че няма прогрес по отношение на проблема с расизма в Серия А, след като двубоят между Аталанта и Фиорентина бе прекратен за няколко минути поради расистки нападки към бразилеца Далберт.

26-годишният защитник на „виолетовите“ помоли главния съдия да прекъсне мача след половин час игра на „Енио Тардини“, преди дикторът на стадиона да отправи предупреждение към привържениците на домакините. Играта бе подновена три минути по-късно, а гостуващият състав водеше с 1:0 след попадението на Федерико Киеза. „В Италия ситуацията не се е подобрила и това е сериозно“, Инфантино, в Италия за наградите на FIFA BEST, каза за италианския канал Rai2.

„Расизмът се бори чрез образование, порицаване, разговори по темата – не може да приемем расизма в обществото и във футбола. Трябва да идентифицираме тези, които са отговорни и да ги изхвърлим от стадионите, нуждаем се от ясни присъди, както в Англия, не трябва да се страхуваме да порицаваме расистите, трябва да се борим с тях докрай“, добави той.

От началото на сезона белгийският нападател на Интер Ромелу Лукаку и котдивоарският полузащитник на Милан Франк Кеси бяха обект на маймунски звуци по време на двубои от първенството без да бъдат взимани мерки срещу това. През миналия сезон Блез Матюиди, Калиду Кулибали и Мойс Кийн също бяха жертви на проблема, който е често срещан в последните няколко години в Италия. /БГНЕС