Отборът на Индепендиенте е новият носител на копа Судамерикана. Аржентинският тим надделя над бразилския Гояш с 5:3 след изпълнение на дузпи, след като резултатът от двете срещи бе равен 3:3.

Индепендиенте загуби в първата среща с 0:2, но се наложи в реванша с 3:1. В продълженията резултатът се запази, а при изпълнение на 11-метровите наказателни удари домакините бяха безупречни.

Едуардо Туцио отбеляза решаващата пета дузпа, след като преди това Фелипе от гостите направи пропуск, удряйки дясната греда на Иларио Наваро.

Иначе головете в реванша паднаха още през първото полувреме и то в рамките на 15 минути. Хулиан Веласкес откри за Индепендиенте в 19-та минута при добавка, но само три минути по-късно Рафаел Моура изравни с удар с глава.

След това настъпи часът на Факундо Пара, който се разписа два пъти - в 27-та и 34-та минути и изравни общия резултат от двата мача.

Пара за малко не реализира хеттрик. В 48-та минута негов мощен шут бе избит с мъка над гредата от вратаря Арлей Силва. В заключителните минути пък пропуски направи Моура.

Така се стигна до продължения, в които не бе отбелязан гол. При дузпите домакините бяха точни и при петте си изпълнения и заслужено вдигнаха купата.

Това е първи трофей за Индепендиенте от 15 години насам. Иначе този аржентински клуб е известен с турнирните си успехи. Той има във витрината си седем купи Либертадорес. Два пъти е печелил световната клубна купа, а освен това има и 14 трофея на местна почва в Аржентина.

Гояш, който този сезон изпадна от първа бразилска дивизия, пък няма нито един трофей във витрината с изключение на спечелване на втора бразилска дивизия през 1999-а година.