Първият голмайстор за Бразилия на Мондиал 2010 Майкон бе избран за Играч на мача между Селесао и КНДР (2:1). Попадението на бранителя прекъсна 24 години суша за иначе много продуктивните бекове на Бразилия. От Световното през 1986-та година, нито един десен краен защитник не се бе разписвал.

Въпреки еуфорията от това свое попадение, Майкон бе здраво стъпил на земята, и на пресконференцията след мача обяви, че голът ще има значение само, ако Бразилия в крайна сметка продължи напред.

„Топката малко ми бягаше, но щом веднъж успях да я нацеля, си казах, ще ритам към вратата,” сподели Майкон. „Щастлив съм, че вкарах, но съм още по-доволен от резултата. Трябва да следваме този път на Световното. Важното е да помагаме на отбора да спечели титлата.”

Майкон е един от дебютантите на Мондиал в състава на Карлос Дунга, но опитният футболист не пропусна да похвали съотборниците си. „През главата ми минават всички мъки, през които съм преминал, за да стигна до тук, да играя на Световно първенство. И още в първия си мач да вкарам гол – направо ми идваше да се разплача от щастие. Целунах пръстена си, като признание за всичко, което прави жена ми за мен. Като благодарност на всички, които ме подкрепят,” обясни още играчът на Интер.

„За нас топката е добра. Рита се лесно, но е трудна за вратарите,” призна Майкон за Джабулани, която достатъчно заблуди корейския вратар, за да влезе в мрежата.

„Всички мислим само за едно – 11 юли, финалът,” завърши Майкон.