Съюзът на професионалните футболисти в Португалия (СЖПФ) разкритикува практиката с освобождаване на персонал по време на пандемията от коронавирус, наричайки я „опортюнистка“, и призова клубовете да намерят свои собствени решения за излизане от кризата. Португалският футбол е спрян от 12-и март насам, като Беленензеш стана първият клуб от висшия ешелон, който обяви освобождаване на част от персонала за неопределено време. Жоаким Евангелища, президент на СЖПФ, сподели за Diario de Noticias, че очаква група от втородивизионни клубове да последват Беленензеш в мярката. Въпреки това, от Съюза на професионалните футболисти казаха в свое изявление, че подобни действия пренебрегвали преговорите с лигата и давали погрешни впечатления на хората.

„СЖПФ е в постоянен диалог с лигата в последните няколко седмици, в опит да намери компромисно решение, което защитава правата на играчите и гарантира финансовата стабилност на клубовете. За съжаление, някои клубове, организирани извън тези преговори, директно решиха да освободят част от персоналите си. Чрез тази мярка клубовете „дават на португалското общество посланието, че в кризисни времена, те не са способни да решават проблемите, които им влияят“, се казва в изявление на съюза.

Правителството се съгласи да помогне за изплащането на заплатите на служителите, които са освободени или работят по-малко часове, и Беленензеш разкри, че ще се възползва от правителствената схема. „Публичната подкрепа за компаниите и служителите заради пандемията от коронавирус е насочена към защита на работните места и бизнесите, и е направена, за да се използва. Временните освобождения позволят на персонала на Беленензеш да има полза от тази подкрепа“, споделиха от клуба.

Въпреки това, от СЖПФ казаха, че това е „опортюнистко поведение по отношение на футболните клубове в поставянето им в тази позиция“ и те не трябва да използват правителствените фондове. „Футболът разполага с капацитета да отвърне на този проблем, професионалният футбол може да и трябва да подходи по различен начин. За щастие, много клубове в същите обстоятелства адаптираха различен, споделен и справедлив подход. Това се видя и от играчите, които предложиха своята готовност да превъзмогнат тази криза“, допълниха от СЖПФ.