Световната футболна федерация (ФИФА) продължи до 30 юни 2023 година разрешението чуждестранните треньори и играчи да прекратяват договорите си с руските клубове, съобщиха от централата.

Подобно разрешение получиха и чуждестранни играчи и треньори, които играят в украински отбори. Съгласно решението на ФИФА, ако клубовете, които са членове на Украинската футболна асоциация или Руския футболен съюз, не постигнат взаимно споразумение със своите чуждестранни играчи и треньори до 30 юни 2022-а и освен ако не е договоренo писмено друго, тези играчи и треньори ще имат право да прекратят трудовите контракти със своите клубове до 30 юни 2023 година.

Ходът на ФИФА има за цел да даде яснота и сигурност за клубовете, като част от играчите вероятно ще включат договори под наем, докато посоката на войната е неясна.

На 7 март ФИФА разреши на чуждестранни играчи и треньори от руски клубове да прекратят договорите си до 30 юни 2022 година. В по-голяма степен от това пострадаха Краснодар, Ростов и Казан Рубин, с които общо 21 чуждестранни играчи прекратиха договори. Краснодар и Локомотив (Москва) бяха напуснати от старши треньорите на Даниел Фарке и Маркус Гиздол.

"Тези правила дават на играчите и треньорите възможност да тренират, играят и получават заплата, като същевременно защитават украинските клубове и улесняват напускането на чуждестранни играчи и треньори от Русия", се казва в изявление на ФИФА.

На 28 февруари УЕФА и ФИФА спряха руски отбори и клубове от участие заради ситуацията в Украйна. На 3 май Изпълнителният комитет на УЕФА отстрани руските клубове от участие в европейските състезания през сезон 2022/2023, а на Русия не беше допуснат до участие в Лигата на нациите.

Шампионатът на Украйна по футбол беше прекратен през февруари, а Шахтьор Донецк беше обявен за шампион.