Отборът на Япония постигна солидна победа с 3:1 над Дания в последен мач за двата тима от груповата фаза на Мондиал 2010 и по този начин намери място на осминафиналите в надпреварата.

Напред продължава също и тимът на Холандия, който зае първото място в Група Е. При стеклите се обстоятелства на осминафиналите Япония ще се изправи срещу Парагвай, докато „лалетата” ще имат за съперник Словакия, който днес отстрани световния шампион Италия.

Отличен мач за „самураите” направи звездата на тима Кейсуке Хонда, който откри резултата в мача. Първият гол падна в 17-ата минута, когато Япония стигна до пряк свободен удар леко вляво от вратата на Сьоренсен. Зад топката застана именно Хонда, който стреля директно и успя да изненада датския страж.

След половин час игра падна вторият гол в двубоя, като той отново бе във вратата на „червения динамит”. Въпреки че той отново дойде след изпълнение на свободен удар, този път голмайсторът бе друг – Ендо.

При резултат 2:0 в полза на Япония приключи първата част, като в нея най-доброто положение за Дания пропиляйа Кристиан Поулсен и Йон Дал Томасон.

 

През втората част възпитаниците на Мартин Олсен стигнаха до намаляване на резултата, но то дойде твърде късно. В 79-ата минута Дания стигна до дузпа, а зад топката застана капитанът Томасон. При първия изстрел нападателят не успя да преодолее стража на Япония, но при добавката Томасон не сгреши. При повторния си изстрел обаче, футболистът на Дания получи травма в бедрото и трябваше да доиграе мача на куц крак, след като селекционерът Олсен бе извършил и трите си смени.

В крайна сметка футболистите на Такеши Окада вкараха нов гол три минути преди края, с който решиха окончателно спора. Влезлият като смяна Оказаки реши всичко след отлична игра на Хонда. Звездата на Япония бе изведен в наказателното поле очи в очи със Сьоренсен, но вместо да стреля, намери непокрития Оказаки, който на празна врата не сгреши – 1:3.

Следващият мач на Япония на Мондиала е на 28 юни срещу Парагвай, докато Дания ще трябва да се примири с отпадането, както това направиха тимовете на Франция и Италия.