Националният отбор на Хърватия воден от Славен Билич започва участието си на Европейското първенство с големи амбиции и това е напълно нормално, тъй като съставът е изграден от млади и перспективни футболисти, които се котират изключително много на трансферния пазар.

Хърватите спокойно могат да носят прозвищетото бразилците на Балканите, тъй като играят много технично и имат сериозна прилика с латиноамериканските звезди.

Голям минус за отбора на Славен Билич ще бъде отсъствието на контузения истински бразилец Едуардо да Силва, който в новия си отбор Арсенал само успя да загатне какви са му способностите в първите си мачове с екипа на лондонския отбор преди да бъде зверски контузен.

Но Билич има много добри млади футболисти, които успешно ще заменят Да Силва. В нападение националният селекционер на „шахматистите” има на разположение звезди като Ивица Олич, Иван Класнич и Младен Петрич, а не трябва да се забравя и младият голаджия Никола Калинич, който трябва да направи своя пробив именно на Евро 2008.

В халфовата линия Славен Билич има на разположение няколко големи бисера, които са желани от най-добрите западноевропейски отбори. Иван Ракитич, Огниен Вукоевич, Дарио Сърна, Лука Модрич, Йерко Леко и може би най-зашеметяващото име Нико Кранчар са големият избор пред националният селекционер в полузащитата на отбора.

Всички тези фактори плюс стабилната защита и класен вратар правят Хърватия скрит фаворит за трофея.

„Шахматистите” не са и в толкова трудна група. Стартът е срещу домакина Австрия, който определено не може да стряска момчетата на Билич. Съдомакините на Европейското първенство би трябвало да са ниска топка за Кранчар и компания. Полша е в сериозна дупка и също не би трябвало да плаши хърватите, а голямото предизвикателство се нарича Германия, но след като на два пъти си подчинил създателя на футбола Англия (независимо колко слаби са англичаните) не трябва да те е страх от никой.

Най-голямото постижение за Хърватия е на Световното първенство във Франция през 1998 година, когато звездният отбор на „шахматистите” воден от легендата Давор Шукер стигна до третото място, а жертва на балканците на малкия финал бе именно Бундестима. Най-доброто постижение на хърватите на Европейско първенство е през 1996 година в Англия, когато отборът стига до четвъртфиналите. Сега достигането на тази фаза изглежда задача минимум пред перспективния отбор на Славен Билич.

След контузията на Едуардо всички извадиха Хърватия от сметките, но сега „шахматистите” са повече от загадъчни и могат да сюрпризират неприятно всеки отбор, който ги подцени. Славен Билич има отбор, който може да направи много на Европейското първенство, но сега това трябва да бъде доказано на футболния терен.