Хърватия ще се прави на Португалия. Славен Билич загатна в последните тренировки, че ще даде почивка на част от звездите си за двубоя с Полша, който стартира в 21.45 часа на стадиона в Клагенфурт.

Специалистът не пожела да разкрие на последната си пресконференция състава, като беше лаконичен: „Единайсетте ги избирам в деня на мача”. Логично никой не му повярва.

Репортери от хърватските медии тврдят, че Билич ще направи една камара смени в титулярния си състав, който до този момент мачка наред. Единствената въпросителна е свързана с вратарския пост.

Иначе Билич е наредил нещата за мача с „дружина полска” по следния начин: в отбрана ще разчита на „росонера” Шимич, Веич, Кнежевич и Пранич. Средата на терена ще е поверена на Леко, Вукоевич, Покривач и Ракитич. В атака шанс получават Петрич и Класнич.

Пред представителите на медиите Билич призна, че ще запази „висящите” с картони, както и трима с леки болежки.

Ще си даде ли зор Хърватия? Моля, следващият въпрос, спомнете си Уембли! Всъщност ето и отговорът на треньора: „Ние искаме този мач, за нас е важно да го спечелим. Хърватия ще играе само за себе си. Спомнете си „Уембли”. Не съм луд да рискувам контузените футболисти и тези, които имат картони. Не мисля за четвъртфинала, а за мача с Полша”, отсече Славен Билич.

Така е, хърватите доказаха, че играят само за себе си. Отборът на Лука Модрич чака балканското дерби, което беше прието като изненада от пресата в Загреб. Очакванията са едно, а реалностите друго.

Полша излиза с всичко най-класно в решителната среща. От играчите на Лео Беенхакер обаче не зависи много. Дори победа над Хърватия, не гарантира класиране напред. Полският тим и огромната му агитка в Австрия ще чакат със свито сърце новините от Виена, където Германия играе с Австрия.

Наставникът на Полша е категоричен: „Хърватия играе правилен футбол”, колкото и тъпо да звучи това.

Защо да се напъват хърватите? Мотивът е ясен, заради милионите си навиачи, част от тях търсят билети под дърво и камък за „протоколната среща”

Колкото до хърватското самочувствие, то вече е до небето. Футболистът на Том Томск Веич, който има цели два мача за родината си, въпреки че е на 31 години се изцепи за кеф на хърватските журналисти. „Хубаво е, че няма да играем с Португалия на четвъртфиналите. Нямаше да е добре, ако Роналдо си беше тръгнал толкова рано”. Тези думи на централния бранител идват малко в повече, но знае ли човек. Както се казва - голяма дума не казвай, голям дюнер наръфай.