С два гола на Хуан Роман Рикелме Аржентина победи с 2:0 Чили и стартира успешно кампанията си в световните квалификации за Мондиал 2010 в зона Южна Америка. Хосе Мануел Рей донесе успеха на Венецуела с 1:0 над Еквадор. Защитникът на Литекс Алехандро Сичеро игра цял мач за Венецуела. В другите две срещу Перу направи 0:0 с Парагвай, а Уругвай разби Боливия с 5:0.

Бразилия гостува на Колумбия в неделя в последната среща от първия кръг в групата, където ще се изиграят 18 кръга в рамките на две години.

Това бе първи мач за Аржентина след загубата с 0:3 от Бразилия на финала на турнира за Копа Америка през юли. Отборът на Чили пък е воден от Марсело Биелса, който бе начело на Аржентина между 1998 и 2004 година.

Гостите започнаха добре мача, но надеждите им за по-добро представяне се изпариха в 27-та минута, когато Рикелме се разписа от около 20 метра в горния десен ъгъл на вратата. 18 минути по-късно той отново бе точен от подобна позиция. Отборът на Чили остана с човек по-малко на терена, след като Кристиан Алварес получи червен картон в 54-та минута.

Венецуела пък нанесе първа загуба на Еквадор в Кито за последните шест години. За последно отборът отстъпи като домакин на Аржентина през август 2001г. След пряк свободен удар от централния кръг на терена топката попадна в Рей и той отбеляза красив гол за Венецуела в 67-та минута. Венецуела е единственият отбор от континента, който никога досега не е участвал на световни футболни финали.

Уругвай оглави класирането след категоричната победа над Боливия с 5:0. Точни за победителите бяха Луис Суарес в 4-та минута, Диего Форлан в 38-та, Себастиан Абреу в 48-та и резервите Висенте Санчес в 68-та и Карлос Буено в 83-та. Боливия доигра мача с 10 души след червения картон на Роналд Гарсия в 41-та минута. Той получи два жълти картона в рамките само на 6 минути. В сряда Уругвай гостува на Парагвай, а Боливия е домакин на Колумбия.

В Лима Перу и Парагвай не успяха да си отбележат гол, въпреки че нападателят на гостите Оскар Кардосо имаше две отлични възможности. Хуан Варгас от Перу пък уцели гредата в края на двубоя.