САЩ победи Алжир с 1:0 и се класира на осминафинал на Световното първенство. По възможно най-драматичния начин, американците изкопчиха успеха в продължението на редовното време, и не само спечелиха мача, но продължават като лидер в група С пред Англия. Великолепен двубой изигра вратарят на българския Славия Райс Мболи, който отрази дузина удари към себе си, и в много ситуации отчая американското нападение.

Мачът на стадион „Лофтъс Версфелд” бе интересен и нито за момент някой от двата състава не се отказа да търси победата. Алжир го правеше по-рядко, предимно на контраатаки, но играеше достатъчно уверено, за да има шансове за успех чак до последния миг. Благодарение на невероятните намеси на Мболи, във всичките 90 минути вратата на алжирците бе абсолютно запечатана.

Още в шестата минута Алжир имаше възможност да разплаче съперника си, като Джабур удари гредата над Тим Хауърд, след като защитата на САЩ сгреши и го остави на стрелкова позиция. През първото полувреме и двата състава имаха своите положения, като Зиани шутира два пъти опасно, а Донован изпробва рефлекса на Мболи.

След като бяха ощетени в предишната си среща със Словения, момчетата на Боб Брадли имаха нещастието да станат жертви на още едно спорно съдийско решение. В 21-та минута гол на САЩ бе отменен, когато Майкъл Брадли паднал на земята между трима успя да прати топката към Гомес, Мболи първо спаси удара на Гомес, топката се върна до него, и той подаде към Демпси, който само от два метра вкара гол, но според реферите е бил в засада. Повторенията явно показаха, че Демпси и последния в защита за Алжир са на една линия, но въпреки това резултатът си остана 0:0.

Второто полувреме принадлежеше на Райс Мболи, който отчая сериозно американското нападение, въпреки всички атакуващи смени, които направи Боб Брадли. Стражът на Алжир бе навсякъде и хвана всяка топка, летяща към него. САЩ се хвърли в атаки, но не забрави да гледа и гърба си, за да не допусне фатално попадение. Алжирците се задоволяваха с редки опити за контраатака, и само два пъти успяха да застрашат Хауърд.

Най-сериозният пропуск през вторите 45 минути бе дело на Клинт Демпси. Той първо удари дясната греда, след това топката отново стигна в него, но американецът направи по-трудното, като би в аут, вместо да я прати в празната врата.

След поредица от пропуснати възможности, САЩ във втори пореден двубой успя да реализира в заключителните минути. За разлика от срещата със Словения обаче, този път попадението бе зачетено, а бе и в пъти по-драматично.

Арбитърът Франк Де Блеекере даде четири минути продължение на редовните 90, и още в първата от тях Лендън Донован увенча силната си игра на Мондиал 2010 в безценен гол. Мболи отново успя да отрази един удар, но Донован връхлитайки, заби неспасяемо топката в мрежата за невероятно драматичния край 1:0 в полза на САЩ.

В другата среща Словения чакаше безсилно изхода от този мач, само да са се окаже на отпадащата страна. Американците дочакаха своя миг и постигнаха възмездието си, класирайки се на дългоочакван осминафинал. Сега Донован и компания ще имат шанс да повторят най-доброто си представяне на Световни финали, ако преодолеят следващия си съперник и продължат на четвъртфинал. Досега те два пъти са стигали до тук – през 1994 година играха осминафинал, а през 2002 – четвъртфинал.