Холандската футболна федерация обяви, че отлага всички мачове от предпоследния кръг на Ередивизи, за да помогне на Аякс да не играе на 28 април, два дни преди първия полуфинал от Шампионска лига срещу Тотнъм.

Първата среща между Тотнъм и Аякс е на 30 април на „Тотнъм Стейдиъм“.

Това означава, че Аякс ще има седем дни почивка преди първата среща от полуфиналите на Шампионска лига, което е с четири повече от Тотнъм, който трябва да играе на 27 април срещу Уест Хем в мач от Висшата лига.

Деветте мача от 33-ия кръг на холандското първенство, които първоначално бяха планирани да се проведат на 28 април, неделя, ще се изиграят на 15 май, сряда.

В своето изявление от холандската федерация оповестиха, че всички клубове са доволни от взетото решение.

От федерацията казаха, че не е възможно да се задоволят всички клубове и всички холандски отбори имат полза от присъствието на Аякс в полуфиналите на Шампионска лига.

Най-висшият футболен орган на Холандия твърди, че ако промяната не бъде направена, играчите на Аякс ще имат само два дни почивка между мача си от Ередивизи срещу Де Граафшап и първия полуфинал от Шампионска лига срещу Тотнъм.

Федерацията изключи възможността да отложи само мача между Аякс и Де Граафшап, защото не отговаря на правилата на федерацията, защото всички мачове от последните два кръга в първенството трябва да се играят в един и същи ден и по едно и също време.

Аякс и ПСВ Айндховен са с равни точки в борбата за шампионската титла в Ередивизи, а Де Граафшап е замесен в борбата за оцеляване.

Не за първи път холандската федерация променя програмата на първенството в полза на Аякс, когато отборът играе в европейските клубни турнири.

Преди реванша от осминафиналите на Шампионска лига срещу Реал Мадрид, федерацията отложи мача на Аякс и даде четири допълнителни дни почивка на клуба от Амстердам.

От холандската федерация обявиха, че не може да променят датата на финала за Купата на Холандия между Аякс и Вилем II, който е насрочен за 5 май, което е три дни преди полуфиналния мач реванш от Шампионска лига срещу Тотнъм. Между федерацията и общината в Ротердам вече има подписано споразумение относно датата на финала на Купата на Холандия.