Отборът на Холандия се класира със самочувствие за осминафиналите на Мондиал 2010, след като последния си мач от груповата фаза победи с 2:1 Камерун. „Лалетата” бяха сигурни в преминаването си напред и показаха аристократично отношение към този мач, като видимо не си дадоха много зор срещу аутсайдера в потока.

Холандия премина групата с три победи и 9 точки. Другият тим от Група Е, който продължава напред е Япония, победил с 3:1 състава на Дания. „Самураите” спечелиха 6 точки и заеха второ място в групата, а след тях се наредиха Дания с 3 и Камерун на дъното без нито една точка.

По този начин Холандия ще срещне Словакия на осминафиналите на Мондиала, което окуражи много феновете на „лалетата”, които смятат този съперник за лесно преодолим на този етап от шампионата.

Камерун започна по-дейно мача, въпреки че нямаше шанс за продължаване напред. За сметка на това атаките им не дадоха резултат. Напротив – момчетата на Берт Ван Марвайк стигнаха първи до попадение. В 36-та минута на мача Робин ван Перси направи показно двойно подаване с Ван дер Ваарт, а след това прекара майсторски топката през краката на Сюлейману за 1:0.

Камерунците не паднаха духом, а продължиха да се борят, опитвайки да стигнат до изравнителното попадение. То обаче падна едва през второто полувреме.

В 65-та минута Камерун получи правото да изпълни дузпа след игра с ръка в наказателното поле на Рафаел ван дер Ваарт. Изключително хладнокръвен от бялата точка бе Самуел Ето’о, който заши топката за 1:1.

Нивото на игра спадна след втория гол, който нямаше как да промени ситуацията в групата, но можеше да подари на Камерун една точка. Въпреки това, Холандия успя да се мобилизира, макар и без да си дава много зор, за да стигне до успеха.

В игра през второто полувреме се появи лекувалият доскоро контузия Ариен Робен, който записа първи минути в ЮАР. Футболистът обаче показа майсторство докато бе на терена. В 83-та минута Робен стреля отдалеч, но в гредата, отбитата топка стигна до Клаас Ян Хунтелаар, който отбеляза за 2:1 на опразнена врата.

До края на мача двата тима не сътвориха нищо кой знае какво, но за сметка на това феновете, облечени в оранжево на стадион Грийн Пойнт, ликуваха след последния съдийски сигнал.