Разбира се – последно за 2017-а година! Последният кръг, последните мачове в Ередивизи и... може би последен шанс за малко по-сериозно заплитане на възела.

Картинката обаче е следната: като за последно и точно навреме – навръх коледните празници –трите гранда получават своите къде повече, къде по-малко заслужени подаръци. А те са под следната форма: и ПСВ, и Аякс и Фейенорд са домакини, отгоре на всичко на сравнително слаби съперници. Което може да гарантира поне известна празнична радост за феновете на техните стадиони.

А като стана въпрос за мечтата за по-голяма интрига, то в битката тя съществува, но се очертава да бъде битка с два от трите водещи коня. Шампионите от Фейенорд доста драстично поизостанаха и дори сравнително приличната им форма от последните 5-6 мача не може да ги доближи до реална възможност за намесване сред първите две позиции.

Люк де Йонг празнува гол за ПСВ

източник: БГНЕС

 

И по хронология на мачовете, и по йерархия започваме с ПСВ. Мачът на лидера в класирането е реално срещу що-годе най-опасния противник спрямо тези на останалите грандове, но пък нали именно ПСВ е първи, преднината му е сравнително добра пред преследвачите и една последна домакинска победа за годината би трябвало единствено да затвърди като цяло доброто представяне през настоящия сезон в Ередивизи. В събота вечер от 20.45 ПСВ Айндховен посреща седмия Витес – това би трябвало да влиза в графата „сравнително лесни“ три точки. Мачът ще бъде излъчван директно в ефира на Mtel Sport1 с коментарно студио преди и след него. Реално единствената пречка пред победа за домакините би могла да възникне следствие на споменатата уютна преднина от цели пет точки пред втория. А вторият е Аякс, който именно преди три кръга звучно шамароса ПСВ с 3:0. поради всичко това от страна на тима от Айндховен се изисква единствено пределна мобилизация и концентрация за да сложат точка на годината. И да влязат по-спокойно в новата 2018-та.

Дони ван ден Беек

източник: Gulliver/Getty Images

 

А и Аякс на другия ден, неделя следобед от 15.30, има вече още по-лека задача – на „Йохан Кройф Арена“ ще акостира Вилем II, който има сериозни проблеми, визирайки неговото 14-о място във временното класиране. Тук вече опасността от изненада, от сензация става още по-невъзможна сякаш. В ролята на преследвач на първото място Аякс би трябвало да подходи още по-отговорно в подобни двубои и да бъде безмилостен. Пък и точно Аякс държи отговорността от запазване на шампионската интрига в Холандия.

Фейенорд

източник: Gulliver/Getty Images

 

Веднага след края на мача в Амстердам, от 17.45 стартира и домакинството на Фейенорд срещу последния в таблицата Рода. Тук по-скоро би могло да се потърси някаква разгромна победа за шампионите като резултат. Фейенорд леко покачва формата си, след катастрофалното си начало на сезона. На другия полюс – Рода е тим, който обикновено и по това време на годината, а като цяло и през целия сезон сме свикнали да виждаме по-скоро в битка за евроквотите. Последното място е нетипично, а някак си шанса да бъде избегнато преди Нова година е минимален. Просто друг термин няма нужда да се прилага.

Двата мача в неделя също ще вървят директно в ефира на Mtel Sport1. Паузата е сравнително кратка – четири седмици, след което борбата в Ередивизи се подновява. Така че – не изпускайте последната порция футбол в холандския футболен елит с участието на всички трима главни герои!