Отборът на Холандия записа трета победа от три мача в груповата фаза на Евро 2008 и вече сериозно гледа към финала на надпреварата.

 

Въпреки експерименталния състав, на който бе решил да разчита Марко Ван Бастен, „лалетата” нямаха никакви проблеми срещу старите си познайници от Румъния и се наложиха лесно с 2:0 благодарение на головете на Клаас Ян Хунтелаар и Робин Ван Перси през второто полувреме.

 

Първото полувреме започна по-добре за момчетата на Виктор Пицурка, които пропуснаха добри възможности за гол. Още в 4-ата минута Никулае не успя да порази целта след центриране на Адриан Муту. Няколко минути по-късно самият Муту също имаше шанс от фаул, но също пропусна.

 

Постепенно тимът на Холандия изравни играта и започна по-често да поглежда към вратата на Богдан Лобонт. Последователно Енгелаар и Робин Ван Перси пробваха късмета си, но ударите им не сполучиха.

 

В 24-ата минута отново Муту бе в центъра на вниманието, но този път решителна намеса на бранителя Бума остави резултата непроменен. Футболистът на Фиорентина получи топката в наказателното поле, но непосредствено преди да отправи удар Бума се намеси адекватно и предотврати опасността пред Стекеленбург.

 

Десет минути по-късно Хунтелаар имаше невероятна възможност след бърза атака на „лалетата”, но изстрелът му премина над напречната греда. Буквално секунди след това момчетата на Ван Бастен имаха нов шанс чрез Ариен Робен, но и този път късметът бе на страната на Румъния.

 

В заключителните минути на първата част Никулица стреля от около 16 метра фронтално пред Стекеленбург, но топката не попадна в рамката на вратата. Като цяло съставът на Холандия бе по-добрият през първото полувреме, докато Румъния показа подобна игра на тази в първите си два мача от надпреварата.

 

Първото интересно положение през второто полувреме отново бе пред вратата на северните ни съседи. Три минути след подновяването на играта Робин ван Перси овладя чудесно дълго подаване в наказателното поле и след като успя да се завърти стреля технично по земя, но Лобонт успя с вещина да избие в корнер.

 

Натискът на „лалетата” все пак даде резултат в 54-ата минута. Нападателят Клас Ян Хунтелаар се оказа най-съобразителен в наказателното поле на Румъния, когато след центриране на Афелай отдясно Хунтелаар засече топката във вратата на Богдан Лобонт.

 

Постепенно футболистите на Холандия намалиха оборотите, но възпитаниците на Виктор Пицурка така и не успяха да се възползват от своите шансове.

 

В 83-ата минута на мача в игра за северните ни съседи се появи крилото на българския ЦСКА Флорентин Петре. Само няколко секунди по-късно нисичкият футболист имаше добра възможност за гол, но ударът му със задна ножица стреля високо над гредата.

 

Три минути преди края на мача английския Робин Ван Перси сложи точка на спора, отбелязвайки втори гол за Холандия. Перси овладя чудесно на гърди топката в наказателното поле и с топовен шут я прати в горния десен ъгъл на Лобонт.

 

Така Холандия записа трета поредна победа на Евро 2008 и заслужено намери място на ¼ финалите в надпреварата. Там възпитаниците на Марко Ван Бастен ще срещнат един от отборите на Русия или Швеция.

 

Заедно с отбора на „лалетата” напред в турнира продължава и отборът на Италия, който победи също с 2:0 тима на Франция. "Петлите" отпадат от Евро 2008 като последен в „групата на смъртта”.