Отборът на Холандия загуби последния си мач от квалификациите за Европейското първенство в Австрия и Швейцария догодина. „Лалетата” паднаха с 1:2 като гости на Беларус.

Загубата на „оранжевите” означава, че в крайното класиране Холандия изпреварва България с едва една точка.

Селекционерът Марко ван Бастен пусна в игра доста експериментален състав като даде почивка на всички свои звезди. Освен това се прокраднаха и слухове, че холандците искат да загубят двубоя, за да не попаднат в първа урна на жребия за груповата фаза на Европейското.

Първото полувреме премина равностойно като двата отбора нямаха особени възможности за гол.

Още в 49-тата минута обаче Витали Булига откри резултата в полза на беларусите. Той се възползва от пас на Владимир Коритко и с удар с десния крак прониза стража на Аякс Мартин Стекеленбург.

16 минути по-късно отново комбинация между Булига и Коритко направи преднината на Беларус още по-впечатляваща. Този път Булига изведе хитро Коритко в наказателното поле и за халфа не бе проблем да покачи резултата.

Марко ван Бастен се опита да промени развитието на двубоя като пусна в игра Де Йонг и Енгелаар на местата на Де Зеув и Ван Бронхорст. Промените обаче не доведоха до нужния ефект и домакините продължиха да играят уверено срещу именитите си съперници.

Холандците все пак успяха да стигнат до почетно попадение минута преди края на срещата след като Рафаел Ван дер Ваарт се разписа във вратата на Жевнов.

Крайно класиране в група G:

1. Румъния 29 точки

2. Холандия 26

3. България 25

4. Беларус 13

5. Албания 11

6. Словения 11

7. Люксембург 3