Един, два, три, четири.. точно седем пъти полетяха към небесата холандските фенове заради своите любимци. Три гола срещу световния шампион Италия, четири срещу вицесветония Франция. Холандците летят високо и вече са на седмото небе. Има обаче небеса за покоряване пред тях.

Ако броят на оранжевите фенове расте в същата прогресия както досега, може да се стигне до невероятен рекорд. Те бяха 50000 в Берн срещу Италия, 100000 срещу Франция, може би 200000 срещу Румъния. Ако в ниската земя продължат да мечтаят на четвъртфинала в Швейцария ще дойдат 400000, на полуфинала 800000, а на финала във Виена 1600000. Не, това е прекалено много за една страна с 16 млн. население – цели 10 %. Едва ли е възможно да се стигне до такова преселение на холандския народ, но иначе походът към австрийската столица на футболистите на Марко Ван Бастен е напълно по силите им.

До този момент летящите холандци разбиваха своите опоненти с мълниеносни контри. Би било интересно да видим отбора в действие срещу опонент, който води в резултата, или в случай когато ремито на терена се задържа по-дълго. Защото и срещу италианците, и срещу французите, лалетата повеждаха сравнително рано и след това лесно материализираха убийствените си контри в разредените от съперниците пространства.

Но едно е ясно: 20 години по-късно вече си спомнихме легендата за летящите холандци във футбола. През 1988 година великолепният играч Ван Бастен с извънземен гол на финала с СССР даде евротитлата на своя тим. Въпросът е дали ще успее да направи и като треньор.