Мултинационалната компания за химически продукти INEOS, която е с преобладаващо британско участие при акционерите, се съгласи да закупи швейцарския елитен клуб Лозана, където доскоро играеше Валери Божинов.

Директорът на INEOS Дейвид Томпсън заяви, че целта пред новите собственици е да върнат Лозана в европейските клубни турнири и то със сериозен успех в следващите четири години. Тимът, който в момента се тренира от бившия швейцарски национал Фалио Селестини, в момента се намира на 6-о място в Лигата, която се състои от 10 отбора. Лозана за последно е играла в Лига Европа през 2010-а година като клуб от втора лига и финалист в турнира за Купата на страната.

Томпсън вероятно ще стане и изпълнителен директор на клуба след промените. Той заяви, че ще бъде добавен в щаба спортно-технически директор, поне четирима опитни футболисти за този сезон и ще се работи приоритетно с Футболни академии от Ботсвана и Намибия.

През 2019-а година клубът трябва да се премести на нов стадион с капацитет от 12 хиляди места. Щаб-квартирата на компанията е близо до Роле и годишните й продажби с продукти от петролната химия възлизат на 40 милиарда долара./БТА