Сръбската легенда Синиша Михайлович почина в петък след дълга и тежка борба с левкемията. Погребението на родения във Вуковар Михайлович се състоя на днешния 19 декември в Рим, където пристигнаха редица футболни легенди, приятели и футболисти от бившите му клубове. Михайлович бе погребан във Вечния град след литургията в базиликата "Света Богородица".

Страхотен жест беше направен от делегацията на Лацио. Михайлович изигра 193 мача за „орлите“, в които отбеляза 33 гола, преди да се присъедини към Интер през 2004 г. Заедно с президента Клаудио Лотито пристигнаха и почти всички членове на "бианкочелестите", носещи със себе си символа на клуба - орела, който беше внесен в базиликата.

БГНЕС
17 снимки

На погребението присъстваше целият тим на Болоня - последният отбор, на който е бил треньор Михайлович. Сбогуването с легендарния сръбски футболист започна в неделя, когато стотици чакаха от сутринта пред римската община Кампидолио, за да отдадат почит на Михайлович.

Бурни аплодисменти, песни и факли на церемонията пък имаше пред базиликата днес, а една от дъщерите на Михайлович – Виктория, изрази благодарноста си на тълпата, изпратила легендата.

Виктория Михайлович стори

източник: Instagram.com

„Чао, Синиша, един от нас“, гласеше банерът пред базиликата „Санта Мария дели Анджели и дей Мартири“. Пред римската църква имаше над 2000 фенове на „рособлу“.

Сръбският министър на спорта Зоран Гаич, представляващ правителството в Белград и президентът Александър Вучич, също взеха последно сбогом с Михайлович. На погребението присъстваха и делегации от Сръбската футболна федерация и Цървена звезда.

Сред другите присъстващи бяха много югославски, сръбски и хърватски легенди: Деян Станкович, Владимир Югович, Зоран Миркович, Гордан Петрич, Славиша Йоканович, Роберт Просинечки, Звонимир Бобан и други.

Там бяха и бившите капитани на Рома – Франческо Тоти и Даниеле Де Роси, кметът на Рим Роберто Гуалтиери, както и много фигури в италианския спорт: от министъра на спорта и младежта Андреа Абоди до президента на Италианския олимпийски комитет - Джовани Малаго, президента на италианския футбол Габриеле Гравина, певецът Джани Моранди и бившият президент на Сампдория - Масимо Фереро, легендата на генуезци Атилио Ломбардо и още много.

„Беше чест и привилегия да го имам за приятел“, каза пък селекционерът на националния отбор на Италия Роберто Манчини на излизане от църквата след погребението. Наставникът на "адзурите" беше един от хората, носещи ковчега на Михайлович заедно с Деян Станкович и Марко Арнаутович.