Хауърд Уеб, главен съдия на финалния мач на Мондиал 2010 между Испания и Холандия, призна, че е трябвало да покаже червен картон на полузащитника на "оранжевите" Найджъл де Йонг.

Англичанинът показа общо 14 жълти картона в двубоя, два от които на холандския защитник Джон Хайтинга. Испания спечели срещу Холандия с 1:0 след продължения. Уеб и неговите английски асистенти Дарън Кан и Майк Мъларки бяха остро критикувани за някои от решенията им по време на финалния двубой. За удар от каратето на Де Йонг срещу испанеца Шави Алонсо в 25-ата минута на финала холандецът получи само жълт картон.

"Едно от нещата, които исках да променя, когато гледах записа на мача е цвета на картона на Найджъл де Йонг. Трябваше да му покажа червен картон. Гледайки положението на спокойствие, от няколко различни ъгъла, видях, че това е нарушение за червен картон. По време на финалния мач не исках да отстранявам никого, след като съм видял ситуацията само от моята гледна точка", заяви Хауърд Уеб. "Друго, което не можах да видя по време на мача е контакта на Марк ван Бомел с Шаби Алонсо. Видях само реакцията на Алонсо и предположих, че има контакт на крака на Ван Бомел с гърба на Алонсо. Не видях ситуацията отблизо и не можех да гадая. Не бях подготвен да покажа червен картон за това нарушение още през първото полувреме", каза още Уеб.

 39-годишният англичанин не говори за ситуациите, в които останаха сериозни съмнения за нарушения на испански футболисти срещу играчи на Холандия в половината на "ла фурия". Заради неотсъдените фаулове испанците контраатакуваха опасно на няколко пъти, стигайки до чисти голови положения пред вратата на "оранжевите".

Главният съдия беше освиркан бурно от многобройните холандски запалянковци на стадион "Сокър Сити" в Йоханесбург след финалния мач. Уеб бе критикуван и от селекционера на Холандия - Берт ван Марвайк, както и от холандския национал Дирк Кайт. "Усетих, че в началните минути на мача футболистите от двата отбора бяха под голямо напрежение. Двубоят беше много труден за ръководене. Първоначално не избързах с показването на картони, за да разбера емоциите на играчите", каза още Хауърд Уеб.