На 35 години австралиецът Хари Кюъл обяви края на състезателната си кариера. Бившият футболист на Ливърпул, Лийдс и Галатасарай бе тормозен от контузии в последно време и пропусна доста мачове на настоящия си тим Мелбърн Харт през сезона. Последният му мач ще бъде срещу Уестърн Сидни Уондърърс на 12-и април.

“Беше ми много тежко“, сподели Кюъл за решението да се откаже от футбола. „Говорих с много хора напоследък и е трудно, защото този спорт е част от целия ми живот. Започнах да играя, когато бях на четири години, а съм професионалист от както станах на 17. Кариерата ми продължава вече 18 години. Това е един цял живот и сега ще имам възможност да опитам нещо различно“, коментира още Хари Кюъл на срещата си с медиите.

Треньорът на Мелбърн Харт Джон ван Шип отбеляза приноса на Кюъл към играта. „Кариерата на Хари като футболист говори сама по себе си. Да постигнеш толкова много е невероятно, а още повече като австралиец, който трябваше да напусне дома още като тинейджър. Това прави историята му уникална и специална“, заяви наставникът.

Кюъл се надяваше да представя Австралия на Световното първенство тази година, но вече стана ясно, че той не е опция за селекционера Ангелос Постекоглу- фактор, който е изиграл основна роля за решението на ветерана.

“Сега мога да седна и просто да се забавлявам с мачовете от Световното първенство по футбол. Моментът е подходящ да се оттегля и да дам път на по-младите. За мен бе чест и привилегия да играя за своята страна“, сподели още Кюъл.

Според мнозина Хари Кюъл достигна пика в представянето си още преди да навърши 25 години по време на престоя си в Лийдс. Той бе избран за най-добър млад играч в Англия преди да се премести в Ливърпул, с чийто тим спечели Шампионската лига през сезон 2004-2005.

През 2012-а фенове, играчи и журналисти определиха Хари Кюъл за най-добър футболист на Австралия за всички времена.