Хакер атакува клубния сайт на руския шампион Зенит и се подигра с местната власт в Санкт Петербург.

Хакерът, който се подписал като "Човек от Ленинград", атакува официалния сайт на Зенит, а говорителят на тима Евгений Гусев заяви: "Атаката се случи в 10:20 часа. Хората, които посетили нашия уебсайт тази сутрин, видели на него текст, който обиждал властите в Санкт Петербург".

Зенит, които спечели Купата на УЕФА през 2008 година, се смята за клуб, близък до руските власти, тъй като е спонсориран от "Газпром". Сайтът на тима е все още "парализиран", а на него бяха качени снимки на губернатора на града Валентина Матвиенко и говорителя на местния Общински съвет Вадим Тюлпанов.

Визирайки предстоящите избори тази година, хакерът призовавал хората "да не се прецакват отново". Той, освен това, разкритикувал властите, които не били почистили града от снега и висулките, което пък доведе до смъртта на пет човека, включително на две деца.

Хакерът нападна Матвиенко и за това, че тя разруши исторически сгради в града, които бяха под закрилата на ЮНЕСКО. "Човек от Ленинград" оставил и имейл, в който описал властващата партия в страната "Обединена Русия" като "партия на крадци и мошеници".