Кралският футболен съюз на Холандия (KNVB) обяви, че договорът със селекционера Гуус Хидинк е разтрогнат по взаимно съгласие.

Причина за раздялата са незадоволителните резултати на „лалетата“ в квалификациите за Евро 2016. Очаква се неговите помощници да запазят своите постове в националния тим.

Президентът на Холандската футболна асоциация Берт ван Ооствен обяви, че съжалява за това развитие на ситуацията. „ За съжаление, резултатите от работата на Гуус не бяха видими. Благодарим му за усилията“, коментира Ван Ооствен.

„Жалко, че всичко се случи така. За мен беше чест отново да тренирам националния отбор на страната. Пожелавам на своя наследник, на целия щаб и тима успехи по пътя към Франция“, сподели от своя страна досегашният селекционер Гуус Хидинк.

Специалистът пое „лалетата“ след Мондиала през 2014 година, заменяйки на поста Луис ван Гаал. 

Под ръководството на Хидинк холандският национален отбор изигра 10 мача, в които постигна 4 победи, претърпя 5 загуби и направи 1 равен мач. В квалификациите за Евро 2016 след 6 кръга Холандия е на трето място във временното класиране в групата с 10 точки, на три след Чехия и на пет след Исландия.

Очаква се начело на тима да застане Дани Блинд.