Селекционерът на Русия Гуус Хидинк заяви пред Газета.ру, че не изключва възможността да стане руски гражданин. „Работата ми харесва, Русия ми харесва, ето още една причина да продължа договора си с националния. Много други страни са ми предлагали гражданство. Кой знае какво ще се случи в бъдеще,” коментира холандецът.

На въпрос дали използва метода на руските си колеги да надъхва играчите с „мръсни” думи и изрази, Хидинк заяви: „Определено се опитвам да науча малко руски език, но моят учител ми преподава само нормални думи. Разбира се, острите изрази могат да подействат стимулиращо, помагат на играчите да се концентрират. Но повтарям, „остри”, а не „мръсни” думи. В един добър, цивилизован отбор няма нужда от такива.”

Наставникът не бе особено впечатлен от победата на следващия съперник на Русия в евроквалификациите – Англия срещу Естония. Той каза, че е време да престанат спекулациите с изкуствения терен на „Лужники”, на който ще посрещнат гостите от Острова в сряда. „Естествено, психологическият аспект има огромно значение. Но реално погледнато, предвид метеорологичните условия, би било катастрофа да играем на естествена настилка. Англичаните вече тренираха на изкуствен терен и никой не усети сериозна разлика.”

Хидинк не гарантира мястото на Русия на Евро 2008, а на въпрос какво оправдание ще намери в такъв случай той отговори: „Аз ще понеса отговорността за резултатите, но това е спортът, никой не може да гарантира, че руският национален отбор ще спечели този или онзи мач, и дали ще достигне до някой етап на първенствата на Европа или на света. Трябва да се разбере, че ние все още сме в началото на процеса на изграждане на организирана футболна инфраструктура в страната.”