Новият национален треньор на Гърция по футбол Гус Пойет имаше неформална среща с гръцките спортни журналисти, на която разкри част от плановете си на поста. 54-годишният уругваец подписа договора си преди близо месец и имаше известно време, за да се запознае с обстановката.

Пойет очерта проблемите, които се нуждаят от бързо решаване, за да има добра основа футболисти за националния отбор. Първата е въвеждането на задължителни четирима гръцки играчи, които да са титуляри. Предложението трябва да влезе в сила от следващия сезон, ако Футболната лига и федерацията го одобрят.

"Длъжни сме всички заедно да успеем. Благодаря на федерацията, че се спря на мене. За мене е чест да бъда национален треньор на Гърция и ще дам 100 процента от себе си за успеха", каза Пойет и добави, че следи изкъсо гръцкия футбол. Освен това е сигурен, че ще постави едно ново начало, което ще има успехи.

"Вярвам в класата и страстта, с която играят гръцките футболисти. Нашата цел е да върнем националния отбор на големи първенства максимално бързо. Това ново начало означава, че вратите за националните отбори са отворени за всички. Играчите трябва да знаят, че започваме от нулата и за мене всички са нови лица. Това се отнася включително за Костас Манолас, Сократис Папастатопулос и други играчи с европейска класа.

Бившият мениджър на английските Брайтън и Съндърланд добави, че не може да влияе на клубовете, но ще се види и с хора от богатите и не толкова богатите футболни школи, които произвеждат младите таланти в страната.

Сензационно спечелената европейска титла от националния тим през 2004-а година беше последвана от бавното слизане на това поколение от сцената. Сега обаче Гърция не е била на Световни финали от 2014-а година и на Европейско първенство от 2012-а година.