Шотландският клуб Гретна ще бъде окончателно заличен от футболната карта, след като финансовата администрация в страната реши стадион Райдейл Парк да бъде продаден.

Тази стъпка се предприема за да бъдат погасени дълговете на клуба, които в момента надвишават 4 милиона лири.

Вече има оферта за стадиона и той е от компания, която смята да го превърне в търговски и развлекателен център с магазини, кафенета, ресторанти и игрални зали. Според експерт от финансовото министерство, това е единствената собственост на фалиралия клуб, която може да бъде изтъргувана, за да бъдат погасени задълженията.

Гретна дължи пари на служители, бивши футболисти, кредитори,банки, както и на клуба Мъдъруел за използване на стадиона им Фър Парк за целия изминал сезон във Висшата лига.

Отборът на Гретна извървя пътя от регионалните лиги до Висшата лига в Шотландия за шест години, като дори достигна финал за купата на страната и участие в УЕФА. След оттеглянето на милиардера Брукс Майлсън обаче настъпиха тежки времена за скромния клуб. Най-напред им бяха отнети 10 точки от актива във Висшата лига, след това бяха изпратени в Трета дивизия, а накрая изхвърлени и от професионалния футбол.

Консорциумът, който се ангажира със спасяването на Гретна, обаче обяви, че няма сили да поддържа клуба. Това наложи закриването му и продажбата на стадиона.