Тимът на Гремио разгроми градския си съперник Интернасионал с 5:0 в мач от 17-ия кръг на бразилското първенство. Пред повече от 45 000 зрители на "Арена Гремио" в Порто Алегре домакините записаха най-убедителната си победа срещу големия съперник от повече от 100 години, а също така му вкараха 5 гола за пръв път от 60-те години на миналия век.

Дъглас пропусна дузпа за Гремио още в 12-ата минута, но въпреки това домакините продължиха да създават положение след положение пред вратата на Алисън, който логично инкасира два гола до почивката. Техни автори станаха Джулиано и Луан. През втората част се разписах пак Луан и Фернандиньо преди в 84-ата минута Ревер да си отбележи автогол, с който да фиксира крайния резултат. Победата изкачи домакините до третото място в класирането с 30 точки.

Преди кръга Гремио бе осми, но след като никой от останалите отбори в топ 9 не записа победа, играчите на Машадо успяха да се изкачат до призовата тройка във временното подреждане.

В другото голямо дерби от кръга Сао Пауло и Коринтианс завършиха 1:1, като определено домакините могат да съжаляват повече за равенството. Коринтианс поведе през първата част чрез Лусиано, но Луиш Адриано изравни за Сао Пауло. Освен това домакините имаха отменен гол, три уцелени греди, а в края на срещата не получиха и 100-процентова дузпа, след като Уендел от тима на Коринтианс спря с ръка летящата към вратата топка, но това остана незабелязано от съдиите. Равенството остави Коринтианс на второ място с 34 точки, докато Сао Пауло е осми.

Водачът в таблицата Атлетико Минейро завърши 0:0 като гост на Гояш, но остава първи с 36 точки.

Двубоят между Крузейро и Палмейрас пък бе спрян за малко в края на първото полувреме, тъй като полицията трябваше да предпази съдийския екип от недоволните играчи на Палмейрас. При резултат 1:0 за Крузейро, секунди преди края на първото полувреме, домакините получиха право да изпълнят дузпа, макар че топката се удари в рамото на защитник на съперника. Вратарят на гостите Фернандо Прас отрази наказателния удар, но това не намали гнева на съотборниците му, които продължиха да искат обяснения от съдията, което наложи влизането на полиция на терена. В крайна сметка срещата се доигра, а Крузейро спечели с 2:1. Крищалдо изравни за Палмейрас в 74-ата минута, секунди след като бе влязъл в игра, но в 82-ата минута Хиорхиан де Араскаета донесе трите точки за домакините./БТА