Едно от най-горещите имена във футболна Европа – Леон Бейли предизвика сериозен скандал, след като отказа да играе за националния отбор на Ямайка, а причината бе, че неговият брат не бе включен в състава.

Футболистът на Байер Леверкузен Леон Бейли избра да играе за националния тим на своята родина Ямайка, изключвайки вероятни изяви за Англия, Белгия или Германия.

Роденият в ямайската столица Кингстън 21-годишен нападател бе поканен от селекционера на националния отбор на родината му Теодор Уитмор за мача срещу Бонер за Купата на нациите в зона КОНКАКАФ на 15 октомври.

Бейли дори пътува до Карибския остров, но след това отказа да играе за Ямайка, след като разбра, че брат му не е получил повиквателна за националния отбор.

Бейли отказа да играе за Ямайка, тъй като смята, че федерацията не е изпълнила условията на споразумението, което бе постигнато между двете страни, по-специално фактът, че брат му Кайл Бътлър, който също е роден в столицата на Ямайка, не бе сред избраниците на Теород Уитмор.

Управителният орган на ямайския футбол твърди, че преди да включи Кайл Бътлър в списъка, иска да го изпробва първо в младежкия национален отбор.

Кайл Бътлър играе в трета дивизия на Австрия.

През изминалите седмици и месеци пред Бейли опции бяха още националните отбори на Англия, Белгия и Германия.

Дядо му и баба му имат британски паспорти, но това не е достатъчно той да играе за „трите лъва“, тъй като според правилата те или родителите му трябва да са родени в Англия.

Леон Бейли отговаря на всички условия да играе за националния отбор на Белгия.

Вероятността за изява за националния отбор на Германия пък бе свързана с издаването на паспорт за футболиста, което при най-ускорената процедура щеше да се случи през 2020 година. Иначе ямаецът би могъл да получи германски паспорт след осем години престой в страната, а той е играч на Байер Леверкузен от 2017 година, когато „аспирините“ го привлякоха от белгийския Генк.