Турската футболна федерация (ТФФ) наложи финансови глоби като наказания за Бешикташ и Коняспор, след като стотици фенове се биха на терена след победата на Коня с 2:1 за Суперкупата на страната през уикенда.

Запалянковците на двата отбора хвърляха по игрището пиратки, парчета от седалки, ракети и дори нож и скъсаха защитната мрежа в края на мача, когато Коняспор вкара победния гол за крайното 2:1 от дузпа. Дисциплинарната комисия на ТФФ обяви днес решението си и то е, че Коняспор трябва да играе следващите си пет домакински мача и са глобени с 350 хиляди турски лири (84 365 евро) заради предизвикания бой и скандиранията на феновете им. Бешикташ е наказан да играе един мач без публика и им е връчена глоба от 10 000 лири (2 410 евро).

Сурови наказания за Бешикташ и Коняспор в Турция

Президентът на Бешикташ Фикрет Орман е глобен с 30 000 лири (7230 евро) и е наказан с 45 дни лишаване от правото да управлява отбора си заради неспортсменски изказвания. Бешикташ ще играе своята първа домакинска среща тази неделя срещу Анталияспор, а първото домакинство на Коняспор е на 21-и август срещу Генчлербирлиги (Анкара).

Неделното насилие беше провокирано от феновете на Коня, голямата част от които са от провинцията Централен Анадол, а те скандираха слогани, обвиняващи запалянковците на Бешикташ и ръководството на този клуб във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Феновете на Бешикташ, които са поддръжници с лява политическа ориентация, но също така и с проевропейска, отговориха с песни, които са насочени срещу консервативното мислене на хората от Анадола и силното религиозно влияние. Двете агитки едновременно нахлуха на терена и започнаха да се налагат едни други./БТА