Шотландският футболен шампион Рейнджърс беше поставен под административно управление заради сериозни финансови проблеми, съобщават световните агенции. Мярката означава, че от актива на отбора в първенството директно ще бъдат отнети 10 точки. Това почти сигурно ще донесе титлата на големия съперник Селтик, който ще увеличи аванса си на върха на класирането на 14 точки.

Ръководството на Рейнджърс реши да обяви процедурата по банкрут, тъй като дължи на данъчните власти около 49 милиона лири. Клубът беше закупен през май миналата година от Крейг Уайт, който обеща да изплати дълговете от 18 милиона лири, които бяха останали след ръководството на бившия основен акционер Дейвид Мъри.

Уайт обаче не успя да реши финансовите проблеми на Рейнджърс под натиска на данъчните власти, които наложиха допълнителни сериозни такси заради просрочените задължения за периода след 2001 година. Въпреки отнемането на 10 точки, "сините" от Глазгоу ще останат на второ място в подреждането с аванс от 9 точки пред третия Мъдъруел. Рейнджърс, който е основан през 1873 година, е 54 пъти шампион на Шотландия, 33 пъти е носител на националната купа Шотландия и 27 пъти е печелил купата на шотландската футболна лига, а през 1972 година печели турнира за купата на УЕФА.