В първия полуфинален мач от Европейското първенство, който се игра на стадион „Санкт Якоб” в Базел Германия победи с 3:2 Турция и по този начин Бундестима се класира за финала.

Отборът на Турция започна по-добре мача и още в 8-та минута след грешка на Лам, Сентюрк можеше да се възползва от ситуацията, но Леман излезе и изби топката.

В 13-та минута след грешка в отбраната на Германия Казим стреля опасно, но топката срещна напречната греда на вратата на Леман.

Две минути по-късно Сентюрк стреля опасно, но топката излезе в аут. Швайнщайгер сбърка и последва ново центриране в наказателното поле на Германия, но Мертезакер изпревари Акман и изчисти топката в ъглов удар.

В 22-та минута Казим стреля, но топката отново срещна напречната греда, след което Борал вкара топката в мрежата на Германия независимо от усилията на Леман.

В 26-та минута Подолски центрира хубаво в наказателното поле на Турция, след което Швайнщайгер изпревари своя пазач и прати топката в мрежата на Речбер.

Три минути по-късно Сентюрк стреля слабо с глава, но Леман улови без проблеми.

В 31-та минута Алтинтоп стреля от пряк свободен удар, но Леман в последния момент изби топката в корнер.

Минута по-късно Казим стреля с глава, но Леман успя отново да боксира топката в ъглов удар.

В 33-та минута Борал стреля изненадващо, но Йенс Леман улови топката без проблеми.

Минута по-късно Балак изведе много хубаво Подолски зад отбраната на Турция, след което Лукас напредна и стреля опасно, но топката излезе в аут.

В 41-та минута ударът на Казим бе блокиран, след което Алтинтоп и Сентюрк се опитаха да направят двойно подаване, но Хитцлшпергер успя да се намеси в последния момент и открадна топката.

В 72-та минута Борал стреля опасно, но Леман улови топката.

Минута по-късно Хитцлшпергер отправи много хубав далечен удар, но топката излезе в аут.

В 79-та минута Клозе подаде към Балак, който стреля с глава, но топката излезе в аут.

Две минути по-късно Лам центрира в наказателното поле на Турция, след което Речбер не излезе на време, и Клозе с глава отбеляза гол за 2:1.

В 86-та минута Сариоглу премина Лам, след което подаде на Сентюрк, който с прецизен удар прати топката в мрежата на Леман.

В 90-та минута Фрингс и Лам направиха двойно подаване и последният с много хубав удар в близкия ъгъл на вратата на Речбер прати топката за трети път в мрежата на Турция.

Така Германия се класира на финала, който ще се играе на 29-и юни на стадион "Ернст Хапел".