Подложения на сериозни критики президент на ФИФА Сеп Блатер е получил обаждане от шефа на германския футбол Райнхард Раубал, в което последният го призовал да подаде оставка.

Президентът на германската футболна лига от известно време е на нож с швейцареца по отношение на скандала около разследването за предстоящите Мондиали в Русия и Катар. Раубал е сред най-яростните привърженици на тезата, че резултатите от докладите трябва да се публикуват изцяло. Разследването на Майкъл Гарсия се разпрострира на 430 страници, но ФИФА пусна само 42-странично обобщение, което самият автор определи като непредставително спрямо фактите, до които е достигнал.

„За разлика от хората, които правят това само чрез медиите, аз се обадих лично на г-н Блатер преди време, за да му кажа своето мнение“, коментира Раубал.

„Това си беше херкулесовска задача, защото тук са намесени доста интереси. ФИФА има 209 члена, а всички те имат един глас. Предоставянето на Световното първенство зависи от националните асоциации, а малките футболни нации имат интереси, различни от общото благо. Също така нещата зависят много и от икономическите фактори.“

Раубал също така посочи Волфганг Нийрсбах, президентът на Германската футболна лига и член на Изпълкома на УЕФА, като евентуален заместник на Блатер. „Нийрсбах също заема важна длъжност в много аспекти и много вероятно да посочи верните решения“, допълни Раубал.