Отборите на Германия и Гана се класираха за осминафиналите на Мондиал 2010, въпреки че Бундестимът победи с минималното 1:0 своя съперник. Тази загуба обаче се услади на „черните звезди”, които продължават напред, заради резултата в другия мач от Група Д, в който Австралия се наложи с 2:1 над Сърбия.

По този начин Бундестимът, завършил първи в потока си с 6 точки, се натресе още в следващия етап на Англия, докато Гана ще срещне САЩ, след като зае второ място в групата с 4 точки. Точно толкова имат и „кенгурата”, които обаче са с по-лоша голова разлика. На последната позиция остана Сърбия с 3 точки.

Немският тим определено показа, че е по-добрият отбор, излязъл тази вечер на стадион „Сокър Сити” в Йоханесбург. Може би и поради тази причина съставът на Йоаким Льов се оказа крайният победител от срещата, макар и само с едно попадение. Голът реализира Месут Йозил в 60-та минута.

Още от началото на срещата немските национали опитаха да притиснат до стената Гана, но не успяха да вкарат ранен гол. В 10-та минута Лукаш Подолски центрира остро, Джонатан за малко да си отбележи автогол след опит да изчисти топката, но вратарят Кингсън се справи.

След това двата тима започнаха да редуват опасности пред вратите си, но без да стигат до гол. Мачът продължи да се развива по сценария от първото полувреме и след почивката. Немският тим атакуваше с всички възможни сили, ганайците се бранеха стоически, а след това се опитваха да действат на остри контраатаки, част от които създадоха доста проблеми за Бундестима.

В 51-та минута Асамоа излезе сам срещу вратаря на Германия – Мануел Нойер, но стреля право в него. След последвалите няколко пропуски пред двете врати, се стигна до 60-та минута. Тогава Месут Йозил реализира красив гол, след като стреля от дъгата на наказателното поле и с попадението си прати Бундестима на Англия на осминафиналите на шампионата.

До края на мача Гана се опита да сътвори няколко чудесни контраатаки, които бяха осуетявани в заключителната им част. Въпреки развитието на другия мач и повеждането с 2:0 на Австралия, „черните звезди” не изглеждаха притеснени, че може да загубят мястото си на осминафиналите. В крайна сметка, Гана опита натиск в последния половин час, но опитите на Андре Аю и Тагое не дадоха нужния резултат.

Успехът над Гана направи така, че в следващия етап Германия да срещне дългогодишния си противник Англия, с което феновете на футбола ще могат да задоволят желанието си за голям сблъсък още на този етап от Мондиал 2010. Мачът е в неделя от 17.00 часа българско време.