Република Южна Африка проведе най-добрия Мондиал в историята, заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валке по време на заседание на борда на организационния комитет в Йоханесбург.

"Това бе най-доброто Световно първенство от всички досега. То бе невероятен успех и Бразилия, която е организатор на Мондиал 2014, трябва да знае, че й предстои много работа, за да достигнат нивото на РЮА. Но ние имаме време, за да помогнем на бразилците да проведат едно добро първенство, ако не по-добро", каза Валке.

Изпълнителният шеф на организационния комитет Дани Джордан оповести, че Мондиал 2010 е добавил 9,3 милиарда ранда към икономиката на Република Южна Африка.

РЮА инвестира около 38 милиарда ранда за инфраструктурата на първенството, в това число изграждането на пет нови стадиона.

В допитване на ФИФА, направено между 1000 южноафриканци, 91 процента смятат, че страната е много по-обединена след провеждане на Световното първенство по футбол. 87 процента пък смятат, че са по-уверени в способностите на нацията в сравнение с преди Мондиала.

Според проучването на световната футболна централа 83 процента от гостите планират да посетят отново РЮА в бъдеще, а 94 процента пък ще препоръчат страната на свои приятели или роднини.