Отборът на Мали се класира за 1/2-финалите за Купата на африкайските нации след победа над домакина Габон с 6:5 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) на четвъртфиналите.

Така Гара Дембеле, който не игра в този мач, и компания, ще се изправят в сряда в битка за място на финала срещу супер фаворита за титлата Кот Д'Ивоар на Дидие Дрогба.

Габон поведе с 1:0 с гол на Ерик Мулунгуи в 55-ата минута и бе близо до класиране в следващата фаза, но малийците изравниха в 84-ата с попадение на резервата Шейк Диабате.

Именно Диабате бе герой за тима на Ален Жирес, като влезе в 76-ата минута и само 8 по-късно се разписа за 1:1, а след края на продълженията бе точен и при дузпите.

Звездата на домакините Пиер Аубамеянг пък се превърна в грешник за Габон, като единствен от 10-те изпълнители на дузпи от два състава пропусна, докато всички играчи на Мали вкараха от бялата точка.

По-късно в неделя е последният четвъртфинал за Купата на Африка между Гана и Тунис, а победителят ще се изправи срещу Замбия на 1/2-финалите. Двата полуфинала ще се играят на 8 февруари, а финалът на 12 февруари.