Гана постигна победа на старта в група D на турнира за Купата на Африканските нации, като се наложи с 1:0 над Уганда. Единственото попадение в този мач вкара Андре Аю в 32-ата минута от дузпа, въпреки надмощието на ганайците през по-голямата част от мача. За 27-годишният Аю това е пето участие на континенталния турнир, а Гана е финалист от предишното му издание през 2015-а година.

По-късно днес е втората среща от групата между отборите на Египет и Мали. Черните звезди до момента са били четири пъти шампиони на Африка, но ако станат сега за пети път, то това ще бъде първи трофей от 1982-а година насам. Угандийците пък не са играли от 1978-а година, когато дори достигат до финала, но там падат точно от Гана.

Първата опасност в мача беше за ганайския състав, който можеше да открие резултата преди да изтече 20-ата минута на мача. Ударът на Асамоа Гиян с глава обаче излезе в страни от вратата. Минута по-късно капитанът на тима пак можеше да се разпише, като изстрелът му от добра позиция в наказателното поле излезе в страни от вратата. Вратарят на Уганда Денис Ониянго направи чудесно спасявяне в 29-ата минута, когато спаси вратата си при удар на Аю. В 32-ата минута обаче той нямаше какво да направи при дузпата, която беше отсъдена заради събаряне на Аю от Айзък Исинде.

Веднага след гола за Гана футболистите на Уганда имаха добра възможност да изравнят, но Фарук Мия стреля покрай вратата, а топката спря от външната страна на мрежата.

Второто полувреме започна с атаки на Уганда, които пропуснаха три добри възможности, най-чистата на Джофри Макса от фаул./БТА