Домакинът Гана спечели бронзовите медали на Купата на африканските нации 2008 след победа с 4:2 над предварително сочения за фаворит в турнира тим на Кот Д’Ивоар.

Съли Мунтари взриви публиката на стадион Охене Джан в десетата минута, давайки преднина на ганайците, след като прати топката в далечния ъгъл на Коне след изпълнение на пряк свободен удар.

С два гола на Бубакар Саного в 24-ата и 32-ата минути обърнаха резултата до 2:1 в полза на играещият като гост в този мач Кот Д’Ивоар.

Слоновете намалиха темпото, а това даде възможност на Гана да създаде опасни положения, при едно от които резервата Куинси Овусу Абейе изравни в 69-ата минута.

Домакините на турнира се мобилизираха в последните минути на малкия финал и успяха да грабнат бронзовите медали в още в редовното време с голове на Джуниър Агого и Драмани в 80-ата и 84-ата минути.

С днешните шест гола бе подобрен рекордът за най-много голове в едно издание на Купата на африканските нации. Тазгодишните финалисти отбелязаха 98 гола в досегашните 31 двубоя, като без значение от резултата във финала, статистиката ще показва повече от три гола средно на мач.

Досегашното най-добро постижение се държеше от турнира в Буркина Фасо през 1998 година, когато участниците си отбелязаха 93 попадения или средно по 2,9 гола на мач. Преди две години в Египет бяха отбелязани само 73 попадения.