Гана и Мали са отборите от група В на турнира за Купата на Африканските нации, които продължават напред в надпреварата. Това стана ясно, след като ганайците нямаха проблеми с Нигер и записаха победа с 3:0, а в същото време Мали успя да удържи равенство 1:1 срещу Конго и така завоюва второто място в групата.

На „Нелсън Мандела Бей“ в Порт Елизабет Гана записа класическа победа, чието начало бе дадено от Асамоа Гиан, който в 6-а минута откри резултата след пас на Алберт Адома.

В 23-а минута преднината на ганайците бе удвоена чрез попадение на Кристиан Атсу, а асистент този път бе Гиан. Крайното 3:0 оформи Джон Бой в 49-а минута.

Така на 1/4-финалите Гана ще се изправи срещу дебютанта Кабо Верде, който изненадващо завърши втори в своята група. В друг 1/4-финал пък един срещу друг ще се изправят победителят в Група А Южна Африка и Мали.

Малийците стигнаха до този мач след ценния хикс срещу Конго. В Дърбан нещата за Мали не изглеждаха добре, след като още в 3-а минута Мбокани вкара от дузпа за 1:0 за Конго.

Все пак 11 минути по-късно добра асистенция на Самба Соу намери Мамаду Самаса, който изравни резултата. В крайна сметка нов гол не падна и така Мали се добра до второто място в групата.

Гана мина с лекота напред, Мали устиска достатъчна точка срещу Конго

източник: Reuters

Крайно класиране в група В:

  1. Гана 7 точки

  2. Мали 4

  3. Конго 3

  4. Нигер 1