Популярният испански футболист от края на 90-те години на 20-и век и началото на 21-и Гайска Мендиета се връща във футбола като технически кипърския Пафос, съобщиха от клуба.

Мендиета ще заеме овакантения пост от хърватина Иван Манце, който по-рано през лятото напусна. Мендиета, който стана популярен във футбола с осемте си сезона в силния отбор на Валенсия, ще отговаря за цялостната бъдеща стратегия на клуба от Пафос и операциите по създаването на един още по-конкурентен тим.

Интересното е, че през последните години Мендиета се беше впуснал в дебрите на музиката и работеше като диджей. През 2019-а година едно нeгово парти в Лондон се превърна в музикалното събитие на есента. Отделно от това, работеше в Скай Спортс като като анализатор за испанския футбол.

Играейки на различни позиции в средата на терена, роденият в Билбао бивш испански национал е играл също така за Лацио, Барселона и Мидълзбро.

С националния отбор на страната участва на Евро 2000 и на Световното през 2002-а в Япония и Република Корея. През 1999/2000 и през 2000/01 два пъти е включен в идеалния отбор на УЕФА.

"Удоволствие е за мен да получа покана за такава позиция и то от клуб, който иска да се развива и има ясна посока, в която върви. Амбициозните цели на собственика са една от причините да приема. Другата е, че в Кипър играят все повече испански футболисти. Готов съм за новото предизвикателство да изградим всички отдели на клуба на европейско ниво", заяви Мендиета при представянето си.

Собственик на ФК Пафос е руския олигарх Сергей Ломакин, който също така притежава ФК Рига в Латвия и съвсем наскоро си купи още един отбор в тази страна – ФК Ауда, където играе Георги Минчев.

Пафос смени треньора си и вече ще разчита на норвежеца Хенинг Берг, който пое работата от бившия защитник на Шотландия Стивън Пресли. В последните две кампании обаче тимът остана все на 6-о място, което явно е наложило привличането на човек с визия за развитието.