Ново автомобилно мега шоу, което ще вкара допълнителни милиони в касите на големите футболни клубове ще стартира от следващата година.

Организаторите на т.нар. „Суперлига Формула” разкриха днес плановете си за един сезон от шест състезания, стартиращ през август 2008г., където 20 едноместни коли ще се състезават в цветовете на водещите футболни клубове.

Постепенно надпреварата ще нарасне до сезон от 17 състезания, най-вече в Европа и писти като тези на Формула 1 и МотоGP.

Четири клуба – Милан, Порто, ПСВ Айндховен и Олимпиакос – са дали съгласието си да участват в проекта.

„Тези отбори могат да си докарват средна между 14 и 18 милиона евро за петгодишен договор,” заяви специалистът по спортен маркетинг Алекс Ардреу, който разработи идеята заедно с Робин Уеб.

„Суперлигата” в момента преговаря с Барселона, Реал М, Валенсия, Интер, Бока Хуниорс, Фламенго, Америка, Сувон и Шанхай Шенхуа. Манчестър Юнайтед и други британски клубове също са в проекта.

В листа на кандидатите са още Шалке, Борусия Д, Гьотеборг, Андерлехт, Марсилия, Лион, Галатасарай и Локомотив Москва.

Идеята е да бъде привлечена по-младата аудитория, която търси алтернативни начини да изрази подкрепата си към любимия клуб.

Капитанът на Милан Паоло Малдини даде своята благословия: „Идеята да бъде обединен футболът с моторните спортове е печеливша комбинация, която определено ще плени много хора по света.”

На същото мнение бе и наставникът на ПСВ Айндховен Роналд Куман. „Сигурен съм, че нашите фенове ще са въодушевени от идеята да подкрепят нашата кола,” заяви той.