Албанският премиер Еди Рама заяви след разговорите в Белград със сръбския си колега Александър Вучич, че "Прешево е мост, а независимостта на Косово е реалност". Изявлението на Рама, което беше много по-дълго от това на Вучич на съвместната им пресконференция, не беше преведено по време на излъчването на живо от сръбската телевизия РТС, но предизвика остра реакция от сръбския премиер, който го нарече провокация.

Първоначално визитата на Рама беше планирана за октомври, но беше отложена след инцидента на футболен мач, когато карта на т. нар. Велика Албания беше развята над игрището от безпилотен самолет.

"Имаме различни мнения за Косово, но реалността е една и неоспорима, както регионална, така и европейска и трябва да бъде уважавана. Признаването на Косово от европейските страни е от голяма важност", каза Рама.

Етническите албанци в бившата южна сръбска провинция Косово обявиха едностранно независимост в началото на 2008 г., но Сърбия я отхвърли и я нарече нарушение на териториалната цялост и суверенитет. Албанските медии съобщават, че Рама е заявил, че Албания ще "приеме с удоволствие всяко ново възприемане на реалността от Сърбия".

"Независимостта на Косово направи Балканите по-сигурни. Ние ценим и стимулираме диалога между Сърбия и Албания и смятаме този диалог за успех на Европа", каза Рама. Той допълни, че новите поколения ще видят Прешево, град в Южна Сърбия, където живее албанско етническо малцинство, като "стратегически важен мост между двете страни, които споделят европейската съдба".

След това Вучич заяви, че Косово винаги е било и е част от Сърбия и "няма нищо общо с Албания". Той допълни, че "няма да позволи на никого да унижава Сърбия в Белград". Сръбският премиер каза още, че ще "говори за Косово като сръбска територия, когато върне визитата в Тирана".

"Съжалявам за този инцидент със споменаването на Косово", каза Вучич, но допълни, че въпреки това ще продължи разговорите си с Рама. "Реалността е, че сръбската позиция е, че Косово и Метохия са част от Сърбия, щастлив съм, че мога да повторя това пред г-н Рама", каза сръбският премиер. Той допълни, че смята подобно споменаване на Косово за провокация и че е изненадан от поведението на колегата си, като го обвини в нарушаване на протокола, защото говорил по тема, която не била договорена. Вучич допълни, че с удоволствие ще приеме покана от Тирана, където също ще заяви, че Косово е сръбско, както е записано в Конституцията.

Говорейки за отношенията с Албания, сръбският премиер каза, че Сърбия ще направи всичко възможно да подпише всички важни споразумения със страната. "Винаги ще даваме най-доброто от себе си за развитието на добри, приятелски отношения...Надявам се, че Сърбия и Албания ще продължат разговорите", заяви Вучич.

Почти сигурно е, че Рама ще прекара втория ден от визитата си в Прешево, въпреки че посещаването от гостуващ премиер на градове по негова собствена инициатива противоречи на дипломатическите протоколи./БГНЕС