Капитанът на женския национален отбор на Исландия - Сара Бьорк Гунарсдотир, осъди бившия си клуб Лион за 82 000 евро. Сумата не е голяма, но е по знаково дело - за неплащане на пълната заплата на футболистката по време на бременност. 
 
"Тази победа е много по-важна от мен. Това е гаранция за финансова сигурност на всички футболистки, които искат да имат дете по време на кариерата си. Исках да съм сигурна, че на никоя друга няма да й се наложи да премине през това, през което аз минах“, заяви  Гунарсдотир, която вече играе за Ювентус.

Тя забременя в началото на 2021 г., докато беше състезателка на Лион. След като лекарите й казаха, че трябва да спре да играе, момичето постигна договореност с клуба да се върне у дома в Исландия по време на бременността си .

От януари 2021 г. според правилата на ФИФА футболистите имат право на поне 14 седмици отпуск по майчинство с две трети от заплатата. Гунарсдотир обаче установи, че е спряла да получава плащания от Лион след прибирането си в Исландия. Заради това тя даде френския клуб на съд и спечели делото. ФИФА нареди на Лион да плати на Сара 82 094,82 евро от дълга плюс 5% годишно до изплащането на цялата сума. 
 
Международната федерация на асоциациите на професионалните футболисти (FIFPro) подкрепи момичето, като нарече случая "знаков".