Колумбийските футболисти излизат в стачна готовност, след като дълго продължилите разговори за условията им на труд не доведоха до положителен резултат, съобщи профсъюзът им.

В преговорите участваха играчи, Лигата на Колумбия и Футболната федерация на страната. Сред желанията на футболистите бяха намаляване на бройката на мачовете, колективен договор за здравеопазване и превенция от контузии и пренаписване на дисциплинарния правилник.

В стачката ще се включат играчите от елитните дивизии, както при мъжете, така и при жените. Ситуацията ескалира по време на преговорите в последните няколко седмици, след като футболистите се оплакаха, че техните желания изобщо не са изслушани, а Федерацията и Лигата се опитват да ги игнорират.

Водещите отбори протестираха през последния уикенд, като футболистите седнаха на терена и лекичко си подритваха топката помежду си в първите минути след началния съдийски сигнал.

"Играчите почти единодушно се обединиха около идеята за спирането на първенството," заяви Карлос Гонсалес, изпълнителен директор на профсъюза АколФутПро.

"Когато вашите работодатели не слушат вашите мотиви, вие имате право да използвате тези механизми, за да ги накарате да ви слушат."

От Ройтерс са търсили, както федерацията, така и професионалната лига за коментар. Оттам засега са предпазливи в изказванията си, но и мъжките, и женските отбори не са решили на коя дата ще стартират ефективните си стачни действия. Последното решение на Световния съюз на футболистите от ФИФПро е да поиска нов старт на диалога./БТА