Отборът на Ейре допусна първа загуба в квалификационната си кампания за Мондиал 2010. Възпитаниците на италианския тактик Джовани Трапатони отстъпиха с минималното 0:1 на Франция в решителен бараж, който се игра в Дъблин.

Единственото попадение в мача падна през второто полувреме и бе дело на нападателя Никола Анелка, който заби 14-ия си гол за националната гарнитура. Победата за Франция определено ще намали напрежението върху селекционера Раймон Доменек, който е критикуван непрестанно.

Първите 45 минути на стадион „Кроук Парк” преминаха доста равностойно, като и двата тима имаха добри възможности за гол в противниковата врата. Нападателят на гостите Жиняк дори успя да се разпише по брилянтен начин в мрежата на Шей Гивън, но голът бе правилно отменен заради засада. Домакините от своя страна имаха добра възможност създадена от Роби Кийн.

През втората част отборът на Франция упражни натиск още от първата минута и логично създаде по-чистите положения пред двете врати. От своя страна „детелините” предпочитаха да действат на контраатака и на два пъти имаха отлични възможности.

Никола Анелка вкара гола за гостите 72-ата минута, когато стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в тялото на Сейнт Леджър и влетя неспасяемо в мрежата на Гивън. Преди това коженото кълбо се отби и от левия страничен стълб на вратата.

Реваншът е в Париж на 18 ноември, след който ще стане ясно кой от двата тима ще намери място на Мондиал 2010.