Изданието „France Football“ обяви промените, които са осъществени за тазгодишното издание на „Златната топка“.

Френското списание "France Football" и ФИФА прекратиха партньорството си в анкетата за "Златната топка" за най-добър футболист на годината.

Именно това наложи "France Football" да направи някои промени:

-Ще бъдат обявени 23-ма финалисти, а не както бе през последните години – 30 имена във финалния списък;

-Премахва се средната фаза, в която се обявяват имената на тримата финалисти;

- Променя се начина на гласуване. Право на глас имат само спортни журналисти, по един от всяка една страна. Право да гласуват имат 211 журналисти. Докато анкетата бе съвместна с ФИФА, гласуваха капитаните на националните отбори, националните селекционер и журналисти.

"France Football" учредява приза и определя носителя на трофея в анкетата от 1956 до 2009 г., като до 1995 г. победителят може да бъде само европеец. От 1991 г. ФИФА започва да връчва своя награда за най-добър футболист на годината.

През 2010 г. на световното първенство в Южна Африка Сеп Блатер обяви, че двата приза се обединяват под егидата на ФИФА. Сега наградите ще се разделят отново, след като отношенията между новия президент на ФИФА и семейство Амори се влошиха.

От 2010 г. насам носителите на "Златната топка" са само двама - Кристиано Роналдо (2013 и 2014) и Лионел Меси (2010, 2011, 2012 и 2015).