Еквадорският ЛДУ Кито и бразилският Флуминензе ще се изправят един срещу друг в исторически финал в турнира за Копа Либертадорес.

За двата отбора това е шанс да спечелят за първи път южноамериканския еквивалент на Шампионската лига, място в световното клубно първенство на ФИФА през декември и премия от 2,4 милиона долара.

Първата среща е в сряда през нощта в Кито на надморска височина от 2 850 метра, а реваншът е след седмица, на 2 юли, на Маракана в Рио де Жанейро.

Лига де Кито е едва вторият еквадорски тим, който достига до финала на турнира за Копа Либертадорес. Преди това местният Барселона два пъти играе финал - 1990 и 1998, но и двата пъти губи.

ЛДУ и Флуминензе бяха в една и съща предварителна група. Първият мач в Кито завърши при нулево равенство, а във втората среща бразилците се наложиха с 1:0.

На полуфиналите Флуминензе преодоля носителя на трофея аржентинския Бока Хуниорс, който спечели четири издания на турнира в пет финала от 2000 година насам. Затова бразилският тим е считан за фаворит.

„Ако допуснем голямо поражение като гости, няма да имаме шанс на реванша, въпреки че ще играем на Маракана. Затова в Кито трябва да играем така, все едно финалът е в един мач, заяви наставникът на Флуминензе Ренато Гаушо.

Плюс за бразилците е, че са домакини на втората среща, а още отсега 69-те хиляди билета за Маракана са разпродадени.