ФИФА заплаши да изключи Швейцария от международни мачове, ако от местната футболна федерация не наложат забрана за трансфери на отбора на Сион до 13 януари.

Швейцарският клуб бе под ембарго за трансфери заради привличането на египетския вратар Есам Ел Хадари, но въпреки това продължи с покупките и привлече шест футболисти през лятото.

След това пет от шестте футболисти се появиха в игра в плейофния мач в Лига Европа срещу Селтик по-рано през годината. В резултат на това Сион бе изхвърлен от надпреварата, а решението на УЕФА бе потвърдено от Арбитражния съд на спорта през тази седмица.

Поради този факт ФИФА нареди на Швейцарската футболна асоциация да санкционира Сион или рискува страната да бъде извадена изобщо от футбола, което би означавало, че Базел няма да изиграе мачовете си от 1/8-финалите на Шампионската лига срещу Байерн, а националният отбор ще пропусне контролата с Аржентина през февруари.

„Изпълнителната власт реши да даде финален срок до 13 януари 2012-а на Швейцарската футболна асоциация да наложи забраната, наложена на Сион от камарата за решаване на спорове към ФИФА и потвърдена от Швейцарския федерален съд, и да санкционира поведението на клуба, многократно опитвайки се да осуети решението чрез правна злоупотреба“, се казва в изявлението на ФИФА.

„Като следствие, всички мачове, в които са участвали съответните играчи трябва да бъдат обявени за невалидни и съответно да бъдат извадени три точки. Ако този краен срок не бъде уважен, Швейцарската футболна асоциация ще бъде автоматично наказана от 14 януари 2012.“