ФИФА забрани на Чили да играе домакинските си мачове от квалификациите за Световното първенство през 2010 година на националния стадион в страната. Спортното съоръжение, на което Бразилия спечели втората си световна купа във финала на Мондиал ‘62 година стана печално известно през 1973 година.

 

След преврата извършен от Аугусто Пиночет стадиона е използван като временен затвор, в който са задържани хиляди дисиденти, привърженици на сваления президент Салвадор Алиенде. Впоследствие част от тях са екзекутирани.

 

През 1974 година стадионът се връща към нормалната си функция и до днес продължава да е домакин на редица футболни срещи. Тази седмица съоръжението е било инспектирано от представители на ФИФА във връзка с квалификациите за следващото Световно първенство, но не е отговорило на изисквания на световната централа. Причината е лошото състояние на терена, който не е подменян от 16 години,. Една от причините тревно покритие да е в окаяно състояние е, че на стадиона често се провеждат концерти.

 

Хората на ФИФА са огледали още един легендарен стадион - „Монументал”, на който в момента играе Коло Коло, но и този вариант е бил отхвърлен. Все още остава под въпрос, къде Чили ще домакинства по време на световните квалификации.