Новината за предстоящото въвеждане на син картон във футбола е "некоректна и преждевременна", се казва в изявление на Международната футболна федерация (ФИФА).

Вчера британският вестник "Телеграф" обяви, че Международният борд на футболните асоциации (IFAB) ще обяви началото на тестването на сини картони. Изданието отбелязва, че те ще бъдат показани на футболисти за прекомерни спорове със съдиите и тактически нарушения. Ако играч получи син картон, той ще бъде отстранен от терена за 10 минути.

"ФИФА би искала да поясни, че новините за използването на т.нар. син картон на елитните нива във футбола са неверни и преждевременни. Всички подобни експерименти, ако бъдат проведени, трябва да бъдат ограничени до тестване на по-ниски нива. Това е позицията, която ФИФА възнамерява да повтори в своите дискусии по тази точка от дневния ред на годишната среща на IFAB на 2 март", се казва в изявлението.

"Телеграф" допълва, че тези сини картони ще бъдат тествани в женския и в юношеския футбол, както и в мачовете от по-долните лиги. В същото време, според изданието, Футболната асоциация на Англия е готова да въведе това правило в своите турнири още през следващия сезон./ БТА